Érdekességek

Néhány mértékegységekkel és átváltásokkal kapcsolatos érdekesség. Ha van egy jó sztorija, kérem küldje el, hogy megosszuk másokkal.

Repülőnek elfogyott az üzemanyaga

Egy repülő majdnem lezuhant, mert elfogyott az üzemanyaga. A pilóta kézzel számolta ki a szükséges üzemanyagot, csak elfelejtette, hogy gallonban számolt de litert tankolt. Egy liter nagyjából 0,26 gallon. Út harmadát sem tette meg, amikor észrevette, hogy elfogyott a kerozin. Szerencsére, eltudott vitorlázni a legközelebbi repülőtérig, és sikeresen tudott landolni. Forrás: Discovery Channel, Légikatasztrófák egy epizódja.

 

Gyorshajtás ellen SI mértékegység

Valaki úgy próbált a gyorshajtási birság ellen védekezni, hogy a táblákon csak számok voltak, mértékegység nélkül. Illető a jeleket SI mértékegységben értelmezte, így ő jóval lasabban ment mint a korlátozott sebesség. Ha pl. 90-es táblát méter per szekundumban értelmezünk, akkor az 324 kilométer per órának felel meg. Nem tudom igaz történet-e, már nem talátam meg a forrást, de mindenesetre elgondolkodtató.

 

 

Üzemanyag-fogyasztás mértékegységei

Fuelconsumption.org honlap fejlesztésnél találkoztam ezzel a problémával. Európában az üzemanyag-fogyasztás kifejezés a 100 kilométer úthoz literben szükséges üzemanyagot jelenti [L/100km]. USA-ban milles per gallon van használatban, az az egy gallonnal megtehető utat (mérföldben) jelenti. Ugyan ezt a mértékegységet használják az angolok is, csak hogy ne legyen egyszerű a dolog, ők angol gallont használnak, ami kb 20%-al nagyobb mint az amerikai.

 

Még a Google is hibázhat

Akkora a sokszínűség a mértékegységek világában, hogy még a Google is tud néha hibás adatokat kidobni.

1. példa: Rákeresve "convert delisle to celsius" szóra az angol Google.com-on egy táblázatot dob ki ami HIBÁS. Védelmükben, adatokat más honlapról húzza és azt jeleníti meg. Egy képernyőkép (hozzáférve 2016-12-25). Próbáltam jelezni nekik, mert hogy van erre egy űrlap (feedback), de ki vagyok én, hogy a nagy G rám hallgasson.

2. példa: Szintén angolul keresve "imperial gallon.." keresési javaslatokba beszúrja, hogy érték 4,54609188 ami szintén hibás, mivel az imperial gallon 1985-óta pontosan definiálva van mint 4,54609 liter. Ismét védelmükben, ha már beugrik a Google átváltó, az már jól működik. Képernyőkép, hozzáférve 2016-12-25:

Még a wikipédián is találtam sok hibát, főleg ritkább mértékegységeknél, de ezt most nem részletezném, hisz az oldalakat a közösség szerkeszti, és nem mindig lehet észrevenni a hibákat. Egyéb szakirodalomban is találtam pontatlanságot, főleg, amikor szépen lekerekítik az értéket 3-4 tizedre, és ezt nem közlik. A felhasználó abban a tudatban marad, hogy az a pontos átváltó szám.

Tehát a lényeg az, hogy hibázni emberi dolog, biztos én is belecsúsztattam egy-két hibát, de én egy létező ember vagyok, akinek lehet jelezni, és aki rögtön reagál és korrigálja a hibát.


 

Van egy jó sztorija? Küldje be, ossza meg másokkal is. Köszönöm!

 

 

 


 

 

© 2016-2024 atvaltas.hu Használati feltételek